Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s Hrvatskom udrugom medicinskih sestara, Društvom nefrologije dijalize i transplantacije bubrega organizira za liječnike i medicinske sestre/tehničare:

Praktični tečaj peritonejske dijalize

Zagreb, 19. 03. 2016.

 

Poziv na sudjelovanje

Liječenje bolesnika sa završnim stadijem kronične bubrežne bolesti obzirom na dugotrajnost, moguće komplikacije i individualni pristup bolesniku zahtijeva ozbiljan i požrtvovan pristup medicinskog tima. Peritonejska dijaliza (PD) predstavlja sve značajniji pristup u integriranom nadomještanju bubrežne funkcije bolesnika sa završnom stadijem bubrežne bolesti. Rezultati kliničkih istraživanja iz multicentričnih studija i istraživanja fiziologije iz eksperimentalnih studija pokazuju da razvoj tehnologije i novih otopina doprinose značajnom napretku u znanju, sigurnosti primjene i učinkovitosti peritonejske dijalize. To je metoda kućnog načina liječenja, jednakovrijedna hemodijalizi, pruža dobru kvalitetu života i vrlo je pogodna kao most prema transplantaciji bubrega te je iz tih razloga prihvatljiva za većinu bolesnika. Financijske uštede za društvo također nisu zanemarive. Usprkos tome broj bolesnika kojima se nadomješta bubrežna funkcija peritonejskom dijalizom je zanemariv.

Uloga medicinskog tima i edukacija je ključna u provođenju programa liječenja peritonejskom dijalizom. Potrebno je stalno usavršavanje i proširivanje znanja kroz različite oblike edukacije, a jedan od njih je i ovaj tečaj.

U sklopu tečaja izradili bi se i praktični postupnici za liječenje peritonejskom dijalizom.

 

 

Opće obavjesti

Tečaj će se održati u Multimedijskoj dvorani KBC "Sestre milosrdnice" 19. 03. 16. g.

Kotizacije nema.

Nema više slobodnih mjesta na ovom tečaju, ali moguće su predbilježbe za idući tečaj.

Predbilježbe se primaju
na e-mail karmela.altabas@gmail.com sa naznakom - naslovom Za tečaj PD.

Glavni tajnik HDNDT
Prim.mr.sc. Nikola Jankovic, dr.med.
KB Sveti Duh, Interna klinika, Sveti Duh 64, HR-10000 Zagreb
E-mail: tajnik@hdndt.org . www.hdndt.org

 

Program tečaja

Program tečaja

Program tečaja

 

Program - Praktični tečaj peritonejske dijalizeOvdje pogledajte program Praktičnog tečaja peritonejske dijalize u PDF formatu: