organizira

CRRT i HD EDUKACIJSKI TEČAJ

Poziv na sudjelovanje, Svake godine u cijelom svijetu obilježava se Svjetski dan bubrega, a Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju u sklopu svojih javnozdravstvenih aktivnosti obilježava Svjetski dan bubrega u Hrvatskoj. Svrha obilježavanja je ukazivanje na rastući problem trajnog povećavanja broja osoba koji imaju neki oblik kronične bubrežne bolesti (KBB). Ove godine Svjetski dan bubrega posvećen je prevenciji KBB-a te održavanju zdravih bubrega.

Obzirom da 1 od 10 odraslih osoba u svijetu ima neki stupanj KBB rano otkrivanje i rana prevencija oštećenja bubrega ima sve veći značaj u smanjenju pobola i smrtnosti tih bolesnika, a na taj način i racionalnijeg korištenja zdravstvenih sredstava. Simpozij Novosti u nefrologiji, dijalizi i transplantaciji bubrega - 2015. pod motom Za zdrave bubrege - nazdravimo s čašom vode posvećen je prevenciji i novostima u liječenju šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka. Prikazat će se kako najracionalnije izvršiti probir bolesnika s KBB, odnosno otkriti one skupine bolesnika s povećanim rizikom za nastanak bubrežnog oštećenja u budućnosti. Istaknut će se uloga liječnika obiteljske medicine u postupcima probira na KBB.

Posebna pažnja bit će posvećena novostima u dijagnostici dijabetesa i arterijske hipertenzije kao najčešćih kroničnih bolesti koje dovode do bubrežnog oštećenja kao glavnih čimbenika rizika za oštećenje bubrežne funkcije i potrebe za liječenje dijalizom. U simpoziju će također biti riječi i o novostima u liječenju najčešćih oblika bubrežnog zatajenja, kako akutnog tako i kroničnog te metodama nadomještanja bubrežne funkcije. Nadamo se da će simpozij NOVOSTI u nefrologiji, dijalizi i transplantaciji bubrega - 2015. s temom Za zdrave bubrege ukazati na mogućnosti ranog otkrivanja bubrežnog oštećenja te načina prevencije, pokazati da napori bolesnika, zdravstvenih radnika i čitave zajednice daju rezultate i potaknuti na još učinkovitiju brigu za zdravlje populacije.

Simpozij je namijenjen nefrolozima, internistima, liječnicima obiteljske medicine, specijalistima epidemiologije i javnog zdravstva te svim zdravstvenim radnicima koji sudjeluju u liječenju bolesnika s oštećenom bubrežnom funkcijom.

OPĆE OBAVIJESTI

Napomene:
Simpozij će se održati u prostorijama Hrvatskog liječničkog doma Zagreb, Šubićeva 9,
u petak, 13. ožujka 2015. godine, od 14 - 19 sati.

Kotizacije nema.

Svi sudionici dobiti će potvrdnice, Zbornik prikazanih radova te prigodni materijal. Simpozij će se bodovati sukladno odluci Hrvatske liječničke komore sa 7 bodova za slušače.

Obavijesti:

WEB stranica: www.hdndt.org
e-mail: tajnik@hdndt.org

ORGANIZACIJSKI ODBOR:

Prof.dr.sc. Sanjin Rački, predsjednik
Prof.dr.sc. Bojan Jelaković
Prim.mr.sc. Nikola Janković, tajnik

SUORGANIZATORI:

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu
i transplantaciju, HLZ-a
Hrvatsko društvo za hipertenziju, HLZ-a

 

PROGRAM

 

Program - Za zdrave bubregeOvdje pogledajte program simpozija Za zdrave bubrege u PDF formatu: